hoe bereid je je dier en jezelf voor op een fotosessie

Spannend! Die langverwachte fotosessie staat eindelijk gepland!  Sta je zelf met jouw dier model of ben je fotograaf en weet je niet goed hoe je die voorbereiding aanpakt? Geen probleem! Dat vertel ik jou allemaal in deze blog.

1) Honden

Voorbereiding

Voor de fotograaf is het het gemakkelijkst wanneer je model de 3 basiscommando’s; zit, liggen en staan goed beheerst. Oefen met jouw viervoeter op voorhand deze commando’s; zorg dat je deze niet enkel thuis oefent maar ook op locatie. 
Kent jouw hond ook trucjes? Zorg dat je deze ook op voorhand oefent op vreemde locaties. Soms lukken deze namelijk heel goed thuis, maar door de prikkels op een vreemde locatie komt het wel al eens voor dat jouw hond deze niet wil uitvoeren. 

Indien je in de mogelijkheid bent, was jouw hond(en) voor de fotosessie of breng ze naar de trimmer. Heb je niet de mogelijkheid om jouw hond te wassen? Zorg dan dat de hond(en) proper zijn: vacht klitten vrij, ogen proper,..

Heb je een langharige hond? Neem dan een borstel mee, zo kan je tussendoor de vacht borstelen. Neem ook een doekje of handdoek mee om kwijl of vuil gemakkelijk mee te verwijderen.   

Fotosessie checklist

☑️ Neem de favoriete speeltjes van de hond(en) mee voor aandacht. Dit kan een balletje, frisbee, trektouw,.. zijn. 

☑️ Neem lekkere beloningen mee (kaas – knakworst – gedroogde snacks – sterkriekend honden snoep): Hoe beter iets ruikt, hoe beter de hond(en) zijn best doet. Voor wat hoort wat toch?! 😉 

☑️ Borstel en doekje om vacht/ogen/bek proper te houden

☑️ Heb je meer dan één hond mee? Een extra paar handen is handig. Neem echter niet meer mensen mee dan nodig. Meer mensen zorgen ook voor meer afleiding. 

☑️ Laat de hond(en) voor de fotoshoot hun behoefte doen. 

❗️Tip: Plan de dag zelf geen andere verplichtingen in voor jouw hond(en) zoals hondenschool, agility, dogfitness,.. maar gun ze hun rust. Een fotoshoot is zeer vermoeiend en vergt veel concentratie. Zie het als hun uurtje hondenschool dat ze tijdens de fotoshoot doen. 

2) Paarden

Voorbereiding

Was het paard(en) indien mogelijk.  Zorg dat je paard(en) zeker droog is tegen de fotosessie. Niet in de mogelijkheid om te wassen? Zorg dat je paard(en) proper is: Propere vacht zonder vuile vlekken, ogen en neusgaten proper, manen los of in knotjes,.. 

Gebruik babydoekjes voor vuiltjes of snot mee te verwijderen. 

Breng voor aanvang van de fotosessie wat babyolie aan op de neusgaten en rond de ogen. Zo gaan deze extra glimmen op foto. Met een wollen poetshandschoen kan je de vacht van je paard extra opblinken.

Gaat er tuig mee op de foto (lederen halster, hoofdstel, zadel,..) Zorg dat deze proper zijn en goed past. Vergeet ook niet het bit schoon te maken. 

Fotosessie checklist

☑️ Neem lekkere beloningen mee voor de knuffelfoto’s, voor het belonen van je paard of voor aandacht te vragen. Dit kunnen snoepjes, wortels, appels of andere lekkernijen zijn. 

☑️ Spray je paard in met insectenspray in de zomer

☑️ Neem babydoekjes/handdoek mee om snot en vuil weg te houden tijdens de fotosessie

☑️ Neem dingen mee waarvan je weet dat je paard op reageert voor zijn aandacht te krijgen. Voorbeelden: plumo, paraplu, balletje, zweep met plastic zak aan, koekjesdoos, ballon,.. hoe gekker hoe beter de aandacht meestal 😜

☑️ Ongeacht het type foto’s die zullen gemaakt worden is het altijd handig om een extra paar handen mee te hebben. Neem niet meer mensen mee dan nodig, die zorgt voor meer afleiding. 

❗️Tip: Een fotoshoot is vermoeiend voor jezelf maar ook voor jouw paard. Plan die dag geen vermoeiende trainingen, maar gun ze rust eerder wat rust. 

3) Jezelf

Wil je zelf mee op de foto? Dan is het belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Hier onder vind je enkele tips. De belangrijkste tip die ik alvast kan geven; trek kledij aan waar jij je goed in voelt.

Met de hond mee op de foto

 • Vermijd kledij met drukke prints. 
 • Neutrale kleuren zoals beige doen het altijd goed op foto. 
 • Graag een mooie jurk/rok op de foto maar heb je zelf niets ter beschikking? Wij hebben verschillende jurken, die je kan gebruiken tijdens jouw fotosessie. Deze kan je hier vinden. 

Met je paard mee op de foto

 • Vermijd kledij met drukke prints. 
  • Toch gebruik maken van een wat drukkere print? Zorg voor een rustige achtergrond
 • Neutrale kleuren zijn altijd een goede optie. 
 • Heb je een fotosessie met knuffelfoto’s? Jurken of rokken zijn altijd een mooie optie. Wij hebben verschillende jurken ter beschikking, om te gebruiken tijdens jouw fotosessie. Deze kan je hier vinden. 

Tijdens de fotosessie kunnen we gebruik maken van verschillende kleur keuzes:

 • Neutrale/minimalistische kleuren
  • Zie kleurenplaten hieronder
 • Kleuren die met de omgevingskleur matchen. Met andere woorden kleuren die naast elkaar liggen in het kleurenwiel of dezelfde kleur hebben
 • Complementaire kleuren in het kleurenwiel
Neutrale kleurkeuze die mooi blend met de omgeving
Complementaire kleurenkeuze: blauw vs oranje in het kleurenwiel

Wanneer ik honden en hun baasje fotografeer, werk ik het liefst met neutrale/minimalistische kleuren. Hieronder vind je enkele kleuren die het altijd goed doen op foto. 

 • De bovenste 2 rijen goed voor lente/zomer 
 • De onderste 3 rijen geschikt voor herfst/winter. 
 

Bij het fotograferen van paarden zal ik vaker werken met kledingstukken/jurken die complementaire zijn aan de omgeving of die matchen met de omgeving.

 • In de herfst zal ik bijvoorbeeld voorstellen om blauwtinten te dragen. 
 • Fotografeer ik bijvoorbeeld in de bloeiende heide dan kijk ik naar jurken in roze of met paars in.
shutterstock_717505357-[Omgezet]
nl_BE