Fotograferen tussen bloemen

De lente is in volle bloei en overal schieten kleurige bloemen als paddenstoelen uit de grond! 💐Van de heerlijk geurende boshyacinten tot de majestueuze tulpen en narcissen en de zalige ruikende lavendelvelden, de natuur biedt een overvloed aan prachtige fotoplaatsen.
🌸🪻🌼🌷

Maar, wacht even! 🙅🏻‍♀️ Voordat we onze camera’s tevoorschijn halen en in de bloemen duiken, moeten we nadenken over hoe we dit op een verantwoorde en respectvolle manier kunnen doen. 🤔We willen immers geen bloemen vertrappen of boeren boos maken, toch?

Dus, hoe ga ik te werk als ik honden of paarden tussen bloemen wil fotograferen zonder een spoor van vernieling achter te laten? Dat vertel ik jou in deze blog! 👇🏻

Vraag om toestemming

Voordat je op avontuur gaat in bloemenvelden en natuurgebieden, is het belangrijk om toestemming te vragen.

Dit geldt zowel voor openbare als privélocaties. Dubbelcheck of je welkom bent op een openbare plaats, mag je van de paden afwijken of niet? Als je een privéveld wilt betreden, zoek dan de eigenaar op en vraag vriendelijk om toestemming. Op deze manier respecteer je niet alleen de natuur, maar ook de mensen van wie deze plekken zijn.

Kies voor paden of grote open plekken tussen de bloemen

Door op de bestaande paden te blijven of grote open plekken te zoeken tussen de bloemen, minimaliseer je de impact op de natuurlijke omgeving. Zo voorkom je dat delicate bloemen vertrapt worden en behoud je de natuurlijke schoonheid van de locatie. 

Previous slide
Next slide

Neem een laag standpunt aan

Als fotograaf creëer je door een laag standpunt in te nemen, de illusie dat zowel jij als je modellen zich middenin de bloemen bevinden in plaats van op een pad of een grote open plek.

Hier zie je het uiteindelijke resultaat van de ‘behind the scenes’ foto’s die in de voorgaande alinea zijn getoond. Dankzij het lagere standpunt zijn geen open plekken of paden meer te zien waar de modellen zich oorspronkelijk bevonden.

Hier zie je het uiteindelijke resultaat van de ‘behind the scenes’ foto’s die in de voorgaande alinea zijn getoond. Dankzij het lagere standpunt zijn geen open plekken of paden meer te zien waar de modellen zich oorspronkelijk bevonden.

Maak sample foto's

Tijdens het fotograferen van je modellen tussen de bloemen, is het verstandig om sample foto’s te maken.

“Wat zijn sample foto’s?” hoor ik je denken. Sample foto’s zijn foto’s die je maakt van het bloemenveld met dezelfde belichting als wanneer je aan het fotograferen bent. Zelfs als je als fotograaf een laag standpunt inneemt bij het fotograferen, kan het pad of de open plek waar je modellen staan nog steeds opvallen in het eindresultaat. Door van mooie stukjes bloemen “sample foto’s” te maken, kun je deze later met behulp van photoshop in je foto plaatsen, waardoor de illusie weer gecreëerd wordt dat je modellen zich midden in het bloemenveld bevonden.

Onbewerkte foto

Sample foto

Ik gebruikte het rechter stuk van deze foto

Before Samen-web-1

Voor en na 

Als laatste wil ik nog toevoegen dat het belangrijk is om altijd respect te tonen voor de natuur en haar bewoners tijdens het fotograferen. Vermijd het plukken van bloemen of het verstoren van dieren en vogels in hun habitat. Op die manier draag je bij aan het behoud van de prachtige natuurlijke omgeving waarin je fotografeert. 📷❤️

nl_BE