Hoe maak je gebruik van kunstlicht tijdens het fotograferen?

Helaas is het niet altijd zo’n prachtig zonnig weer zoals we de afgelopen maand hebben gehad. Hoewel bewolking ook mooie beelden kan opleveren, zoals ik eerder in een van mijn blogs heb besproken, behoort het niet altijd tot mijn favoriete omstandigheden om te fotograferen.

Soms mis ik namelijk dat betoverende gouden randje, bekend als “Rim light”, in mijn foto’s. In zulke gevallen komt kunstlicht goed van pas. In deze blog kun je verder lezen over hoe en in welke omstandigheden je kunstlicht kunt gebruiken.

Wat heb je nodig?

12273681_1.jpg
  • Ledlamp op batterijen 
    • Kelvin tussen 3200 en  5600 voor warm licht
    • zelf gebruik ik: Bresser PT-30B II PRO 30W LED Bi-Color
  • Statief 

Wanneer kan je gebruik maken van kunstlicht?

Het is helaas niet altijd mogelijk om een stralend zonnetje te hebben tijdens het fotograferen. Het kan bewolkt zijn, de zon kan achter een wolk verdwijnen tijdens je fotosessie, je bevindt je misschien in een bos met weinig licht, of de zon schijnt weliswaar door de bomen, maar niet op je onderwerp.

Dit zijn allemaal situaties waarin kunstlicht van pas kan komen.

Zorg ervoor dat je de lamp niet gebruikt wanneer er nog voldoende natuurlijk licht aanwezig is of wanneer je je in een goed verlichte omgeving bevindt. In zulke gevallen zal het effect minimaal zijn of helemaal niet zichtbaar zijn vanwege het aanwezige licht. Daarentegen zal de lamp veel meer effect hebben in donkere omgevingen of tijdens het blauwe uurtje.

Hoe gebruik je kunstlicht nu?

Previous slide
Next slide

Gewoonlijk plaats ik de lamp schuin achter mijn onderwerp of laat ik het baasje de lamp vasthouden. Het is belangrijk om de lamp niet te dicht bij het onderwerp te plaatsen.

Op deze manier blijft de lamp onzichtbaar of kan deze gemakkelijk worden weggewerkt tijdens de nabewerking. Afhankelijk van het gewenste effect kun je kiezen voor warmer of iets koeler licht. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de warmere tinten, omdat deze op foto’s mooier en natuurlijker ogen. Naar deze tinten werk ik ook naar tijdens mijn nabewerking.

Setup vs eindresultaat

IMG_1542
_DSC9030
IMG_8947

Ben je geïnspireerd door deze blog en klaar om kunstlicht te omarmen, maar weet je niet waar te beginnen? 

nl_BE